10 najboljih knjiga o povijesti Rusije

mjesto

ime

Ocjena značajke

TOP - 10 najboljih knjiga o povijesti Rusije

1 Povijest ruske države Najpopularnija knjiga
2 Povijest Rusije od davnina Poseban pogled na povijest Rusije
3 Rat i mir Najpoznatiji roman - ep
4 Povijest ruske države Moderna naracija
5 Ruska povijest Duboko istraživanje povijesti
6 Trilogija "Prvobitna Rusija", "Priča o drevnim godinama", "Velika Rusija" Bestseler 20. stoljeća
7 Povijest ruske nacije Subjektivni pogled na povijesne događaje
8 Vladari Moskve Najbolji povijesni roman
9 Od Rusije do Rusije Najbolja prezentacija
10 Alexander I i decembristi: Rusija u prvoj četvrtini XIX stoljeća. Odabir puta Najbolja knjiga posljednjih godina

Mnogi čitatelji književnosti koji nisu u fikciji obraćaju pozornost na povijesne knjige, ali se većina njih boji da su publikacije poput dosadnih školskih udžbenika, a njihovo čitanje sličit će proučavanju povijesti u školskim satovima. To nije posve točno. U suvremenoj Rusiji autor povijesnih spisa više ne stvara udžbenik, nego zanimljivu knjigu o umjetnosti tijekom čitanja koje možete uroniti u nevjerojatno uzbudljiv svijet prošlosti.

Ipak, prilično je teško izabrati vrijednu knjigu za vaše slobodno vrijeme, koja će postati vodič kroz povijesne događaje i biti dobro napisana. Proučavanje asortimana knjiga može potrajati dugo. U ovom rangiranju prikupili smo najbolje knjige o povijesti Rusije, koje će vas upoznati s autorima koji zaslužuju posebnu pozornost.

TOP - 10 najboljih knjiga o povijesti Rusije

10 Alexander I i decembristi: Rusija u prvoj četvrtini XIX stoljeća. Odabir puta


Najbolja knjiga posljednjih godina
Autor: Sergey Mironenko
Ocjena (2018): 4.6

Jedna od najsvježijih knjiga u ovoj zbirci. Rad Sergeja Mironenka vidio je svjetlo prije samo godinu dana, ali je već stekao određenu slavu. U svom djelu autor, koji je, istovremeno sa svime, povjesničar i arhivist, oslanja se na fragmente arhivskih izvora, od kojih su mnogi prvi vidjeli svjetlo upravo te publikacije.

Pitanja o kmetstvu, razvoju Rusije, raspravi o tajnim društvima mladih časnika, koji su tada postali Decembristi - to je ono što utječe na knjigu Mironenko. Autor smatra da je ustanak decembrista pravovremen i djelomično neizbježan. Povijesne činjenice pisac nadopunjuje nevjerojatno duboku psihološku analizu osobnosti Aleksandra I, čija će jedinstvenost pridonijeti raznolikosti proučavanju ove knjige.

9 Od Rusije do Rusije


Najbolja prezentacija
Autor: Lev Gumilev
Ocjena (2018): 4.7

Unatoč kritikama i osudi u nedostatku pouzdanih činjenica i neistinitostima teorija koje su izložene u radu, rad Lava Gumilova, sina Nikolaja Gumiljova i Anne Akhmatove, ne može se ignorirati. Rad, kao što je već jasno iz naslova, posvećen je razdoblju formiranja Kijevske kneževine i proteže se u doba Petra 1.

Posljednji rad Lev Gumilev neobično talentirani prikupljeni. Lako je čitati jer je autor nevjerojatan pisac. Činjenice koje su predstavljene na zanimljiv i vrlo neobičan način ponekad su potkrijepljene neočekivanim zaključcima. Vrlo je teško procijeniti pouzdanost te izjave, ali knjiga može biti zanimljivo “čitanje na temu” za ljude zainteresirane za različita gledišta o povijesti.

8 Vladari Moskve


Najbolji povijesni roman
Autor: D. Balashov
Ocjena (2018): 4.8

Dmitrij Balašov, poznati sovjetski romanopisac, filolog i javna osoba s tragičnom sudbinom, autor je prilično širokog popisa znanstvenih i popularnih znanstvenih publikacija. Kao ozbiljno čitanje, možete odabrati bilo koji od njegovih studija, objavljenih u jednom od znanstvenih almanaha Rusije.Ipak, najveći interes za čitatelja je ciklus „Moskovski suvereni“, koji uključuje 10 dovršenih romana i jedan lijevi rukopis.

Zbirka otvara knjigu "Mlađi sin". Ovaj je roman dostupan čitatelju o odnosu između sinova Aleksandra Nevskog, kao i povijesnim promjenama u sustavu vlasti nakon dolaska mlađeg sina Nevskog Daniela na prijestolje. Ciklus uključuje i trilogiju "Sveta Rusija", sastavljenu od povijesnih činjenica o događajima s kraja XIV. Stoljeća. Općenito, rad Balashova pogodan je za čitatelje koji su zainteresirani ne samo za povijesne romane, već i za ozbiljnije znanstvene radove.

7 Povijest ruske nacije


Subjektivni pogled na povijesne događaje
Autor: P. N. Milyukov
Ocjena (2018): 4.8

To je teško, ali ipak vrlo zanimljivo djelo ruskog i sovjetskog povjesničara, vođe kadetske stranke, koje je i sam bio izravni sudionik u nekim povijesnim događajima koji su se dogodili početkom dvadesetog stoljeća. Pisac gradi svoj rad na pokušajima da se opravda povijesni put Rusije. U povijesti ruske nacije autorski članci prikupljeni su od kraja 19. stoljeća, kada Milyukov, kao član Moskovskog arheološkog društva, stvara rad o slavofilizmu i njegovoj dekompoziciji.

U knjizi, autor nevjerojatno jasno naglašava put razvoja zemlje, koja se, po njegovom mišljenju, treba razvijati u smjeru Zapada, a ne ostati "izvorno-ruski". Ipak, postoji mnogo subjektivnosti u Milyukovljevom radu, što knjigu čini još uzbudljivijom za proučavanje. Može se naći ne samo s povijesnim činjenicama, već is određenim stajalištem jednog od povjesničara.


6 Trilogija "Prvobitna Rusija", "Priča o drevnim godinama", "Velika Rusija"


Bestseler 20. stoljeća
Autor: Valentin Ivanov
Ocjena (2018): 4.8

Očigledni bestseleri sredinom dvadesetog stoljeća u SSSR-u, Ivanovljeve knjige bilo je teško pronaći, ali su bile lude popularne među svim segmentima stanovništva. "Prvobitna Rusija" će čitatelju ispričati o VI. Stoljeću naše ere io događajima koji su se u to vrijeme odvijali u Rusiji. Povećanu pozornost čitatelja određivala je i odsutnost drugih izvora informacija o drevnoj Rusiji, koji bi opisali jednostavan život Slavena, obranu od racija nomada i formiranje posebne kulture.

Nastavak prve knjige bio je "Priča o davnim godinama" i "Velika Rusija", koja govori o IX. I XI. Stoljeću. Obje su postale romani, kronike i najbolji primjeri povijesne proze sredinom dvadesetog stoljeća. Ovdje, kao iu uvodnoj trilogiji, opisani su način života i kultura ruskog naroda, kao i povijest novgorodskih boraca s normanskom invazijom. Za čitatelja, trilogija će biti fascinantan izlet ne samo u drevnoj Rusiji, već iu vrijeme objavljivanja knjiga.


5 Ruska povijest


Duboko istraživanje povijesti
Autor: V. Klyuchevsky
Ocjena (2018): 4.9

Jedna od najpopularnijih klasičnih zbirki o povijesti Rusije. Klučevski u pet svezaka više podsjeća na obrazovnu literaturu za bliži pogled na povijesne događaje. Ponekad je za bolje razumijevanje potrebno detaljnije istražiti opisane događaje. U ovom slučaju, popularna znanstvena knjiga autora pomoći će i mnogo objasniti podu poda.

Dakako, klasično i, najvjerojatnije, nezamjenjivo djelo Klyuchevskoga će usmjeriti zainteresirane čitatelje i ispričati o nastanku ruske povijesti u razdoblju od početka i stvaranja državnosti do reformi kraja XIX stoljeća. Prisutnost nevjerojatnog broja poklon izdanja učinit će čitanje zbirke ne samo zanimljivim, već i ugodnim.


4 Povijest ruske države


Moderna naracija
Autor: Boris Akunin
Ocjena (2018): 4.9

Nemoguće je napraviti ocjenu najboljih knjiga o povijesti Rusije, a da se barem ne da paragraf o djelima Borisa Akunina. Specifično djelo više podsjeća na zbirku djela - ciklus se sastoji od 13 svezaka, od kojih je svaki posvećen određenom razdoblju u povijesti naše zemlje. Rad započinje pričama o nastanku Rusije, o formiranju države na manje ili više uobičajeni način za modernu osobu.Završava s podacima o posljednjoj vladavini.

Unatoč olujnom i prilično dvosmislenom odgovoru kritičara na opsežno djelo Akunina, koji se uglavnom sastoji od optužbi za nepouzdanost činjenica, i dalje će biti korisno i zanimljivo za čitatelja da se upozna barem s nekim dijelom ciklusa kako bi odstupio od uobičajenih koncepata povijesnog romana i udžbenika povijesti.

3 Rat i mir


Najpoznatiji roman - ep
Autor: L.N. Tolstoj
Ocjena (2018): 5.0

Dovoljno je teško izabrati najbolje umjetničko djelo za ovu ocjenu, ali epski roman Tolstoja nema jednakih. Naravno, možete raspravljati i pokušati opovrgnuti njegovu pripadnost kategoriji knjiga o povijesti Rusije, međutim, ako analizirate sadržaj, možete doći do očiglednog zaključka o ukupnoj promjeni sudbine glavnih likova nakon početka Domovinskog rata 1812. godine.

Knjiga, koju djeca nisu voljela, osobito za svezak, u kasnijem dobu lako se čita i zanimljivo čita, a sama radnja potiče čitatelja na detaljnije proučavanje pitanja Domovinskog rata. Roman je također izvrstan izvor informacija o životu i običajima Rusije početkom XIX stoljeća.

2 Povijest Rusije od davnina


Poseban pogled na povijest Rusije
Autor: S.M. Solovyov
Ocjena (2018): 5.0

Još jedan temeljni rad u tom rangiranju, bez kojeg je nemoguće zamisliti klasično proučavanje povijesti. Izvornik "Povijesti ..." objavljen je već 28 godina - od 1851. do 1879. godine. Posljednji svezak, koji je postao 29, objavljen je nakon smrti Solovyova. Rad se smatra najcjelovitijim činjenicama i datumima potrebnim za bolje proučavanje teorije. Ovo djelo je postalo opozicija remek-djelu Karamzina, već opisanom ranije u našem TOP-u.

Sa stajališta Solovjeva, povijest je cjelovit i postupno mijenjajući organizam koji se kreće u pravom smjeru, a svako njegovo djelovanje je prirodno i neizbježno. Prema tom gledištu, uopće nije potrebno podijeliti povijest na razdoblja, vladare ili dijelove. Ovaj pogled pomaže u oblikovanju vlastitih mišljenja i stavova. Unatoč kritikama, Solov'ev rad je udžbenik i mora se proučavati.

1 Povijest ruske države


Najpopularnija knjiga
Autor: N. M. Karamzin
Ocjena (2018): 5.0

Knjiga, koja je, najvjerojatnije, poznata svima koji su bili malo pozorni u školskim časovima književnosti i povijesti Rusije. Izvanredni ruski pisac, autor sentimentalnog "Loša Lisa", nevjerojatno popularan krajem 18. stoljeća, više od 12 godina posvetio je stvaranju multivolomskog rada, ali ga nažalost nije mogao dovršiti. Glavni cilj autora bio je napisati djelo koje će moći popularizirati povijest otadžbine, jer u to vrijeme više klase znale su europsku povijest bolje od vlastite. Susret je uživao nevjerojatnu popularnost. Rezultat takvog rada bio je naslov historiografa koji je Karamzin primio.

Pisanje je svojevrsna ruska kronika, lišena pristrasnosti i pretjerane kritike. Budući da su sve tiskovine tog vremena temeljito provjerene prije tiskanja, autor, naravno, nije mogao biti pristran u odnosu na određena pitanja. Knjiga, na prvi pogled, može se činiti nepripremljenom za čitatelja koju je teško naučiti. Ali, naravno, to je nužno za upoznavanje s ruskom poviješću.


Popularno glasanje - koja knjiga o povijesti Rusije mislite da je najbolja?
Mi glasamo!
Ukupno glasova: 35
Upozorenje! Gore navedene informacije služe samo u informativne svrhe i nisu vodič za kupnju. Za bilo koji savjet treba kontaktirati stručnjake!

Dodajte komentar

  • bowtieosmijehsmijanjerumeniloSmileyopuštenzlobno se smješkati
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyeszajapurenolakšanzadovoljanosmijeh
   migstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesCERENJEljubakanjestuck_out_tonguespavanje
   zabrinutnamrštenanamučenopen_mouthgrimasezbunjentiha
   bezizražajanUnamusedsweat_smileznojdisappointed_relievedumoranzamišljen
   razočaranzbunjenstrašljivcold_sweatustrajatikrikjecanje
   radostzačuđenvrištatitired_faceljutbijestrijumf
   pospanmljacmaskanaočale za suncedizzy_facevragolansmiling_imp
   neutral_faceno_mouthnevin

ocjene

Kako odabrati

recenzije