10 najboljih knjiga moderne ruske proze

mjesto

ime

Ocjena značajke

TOP - 10 najboljih knjiga moderne ruske proze

1 Dyxless. Priča o nestvarnom čovjeku Najbolja knjiga o zlu modernog društva
2 skica Najbolji fantastičan zaplet
3 avijatičar Najprodavanija knjiga
4 I lopta će se vratiti ... Najbolja knjiga o ženskom prijateljstvu
5 Kuća u kojoj ... Neobična zaplet
6 Pisac Nevjerojatno jednostavan i lijep slog
7 Gdje nema zime Samo teško
8 Medeni raj Duboko psihološko značenje
9 Marimbu! Knjiga o obiteljskim odnosima
10 Moskva-loše Suvremeni esej o gradskom životu

Proza u Rusiji uvijek je bila relevantna. Danas također ne gubi svoju popularnost. U pravilu pokriva stvarne probleme suvremenog društva, ukazuje na nedostatke i nedostatke. Glavni pravci su realizam i postmodernizam.

Moderna proza ​​namijenjena je širokom krugu čitatelja. Autori pokušavaju pisati jednostavnim, razumljivim jezikom. Posebnost današnjih knjiga jest opisivanje postojeće stvarnosti s ironijom.

Nemoguće je izdvojiti neku najbolju knjigu ruske proze. Svaki čitatelj ima svoje ukuse. No, na temelju brojnih pozitivnih recenzija i recenzija, uspjeli smo identificirati nekoliko najtraženijih i najpoznatijih radova. Svaki od njih ima duboko značenje i vlastitu ideju istine. Autori ovih knjiga su popularni u modernom ruskom književnom društvu. Njihov rad ima maksimalan broj primjeraka.

TOP - 10 najboljih knjiga moderne ruske proze

10 Moskva-loše


Suvremeni esej o gradskom životu
Autor: Alexey A. Shepelev
Ocjena (2018): 4.6

Jedan od najboljih pisaca današnjice je Aleksej Shepelev. Godine 2013. nagrađen je Nagradom za ne-konformizam, a 2014. godine postao je finalistom nagrade A. Bely. Piše sažeto, bez milosti. Knjiga "Moskva-loše" ne kao i druga autorska djela. Namijenjen je širokom krugu čitatelja i sinteza je nekoliko žanrova: esej, reportaža, roman, pisan izražajnim umjetničkim vještinama.

Knjiga je informativna, zanimljiva. U njemu autor govori o svojoj obitelji io životu i radu u Moskvi. Shepelev nije uspio opisati ne samo biografiju. Pripovijest zvuči kao životni esej, dodirujući najčešće probleme metropolitanskog života. Zanimljiv je ne samo suvremenim čitateljima. „Moskva-loše» bit će relevantna za 20 godina.

9 Marimbu!


Knjiga o obiteljskim odnosima
Autor: Natalia Terentyeva
Ocjena (2018): 4.7

Knjiga je zbirka malih priča o životu moskovske obitelji. Majka i kći savršeno se slažu, iskreno i srdačno se odnose. Prvi je radikalni Moskovljanin s plemenitim korijenima i dobrim obrazovanjem, sa znanjem nekoliko jezika. Cijeli je život posvetila odgoju djeteta, ali se jako nada da će jednog dana njezina usamljenost završiti.

Drugi je pametan, lijep, izvrstan učenik. Posjećuje muzeje i kazališta, dobro pleše i tečno govori engleski jezik. Na pozadini odnosa unutar obitelji pojavljuju se slike učitelja i susjeda. Nije uvijek ugodno. Odgurnuo je neke čitatelje, ali to je istina života. Kako odrasta, pojavljuje se njezina prva ljubav. Ova poglavlja posebno su obilježena ljubiteljima proze. Značenje knjige o visokom životu moskovske obitelji bolno je poznato mnogima. Dakle, “Marimba!” Ne gubi popularnost u našim danima.

8 Medeni raj


Duboko psihološko značenje
Autor: Valery Bochkov
Ocjena (2018): 4.7

Drugi predstavnik ruske proze je Valery Bochkov. U knjizi „Medeni raj“ autor govori o životu osamnaestogodišnje Sofije, koja po volji sudbine spada u žensku popravnu koloniju. Tamo djevojka razmišlja o životu, pronalazi svoje demone i anđele. Od smrti je izdvojena samo 27 koraka (27 stepenica do električne stolice).

Na pozadini nesretne sudbine, autor vrlo živo opisuje okolne krajolike. Događaji se odvijaju u pustinji, ali, ipak, Bychkov pronalazi riječi koje govore o neobično lijepoj prirodi. Zapravo, knjiga je roman detektiva, koji na kraju pretvara u pravi triler. On misli da misliš. U njemu se ruska psihologija isprepliće s holivudskim filmom. Likovi koji žive, neki izazivaju suosjećanje, drugi gnušanje. Ali svatko tko je pokupio Honey Paradise ostat će pod nezamislivim dojmom.

7 Gdje nema zime


Samo teško
Autorica: Dina Sabitova
Ocjena (2018): 4.7

Sabitova, jedna od najboljih ruskih pisaca, koja može kompetentno reći o teškim stvarima. Njezine priče su uvijek o životnim teškoćama, o siročadi, o njihovom odrastanju, o teškim odnosima u obitelji. U knjizi su idealne kombinacije osjećaja kao što su tuga i radost, suosjećanje i divljenje. Heroji izgledaju realno.

Dina je uspjela otkriti tragediju aktualnih zbivanja ne samo očima glavnih glumaca, već je i pokazala osjećaje izvana. Dodajući priče malo fikcije, uključila je lutku u pripovijest o pčelici. Djeca, Paša i Gul prisiljeni su rasti i odrastati u sirotištu. Način na koji se nose s poteškoćama i njihovim iskustvima ne ostavlja ravnodušnim nijednog čitatelja, bez obzira na dob.


6 Pisac


Nevjerojatno jednostavan i lijep slog
Autor: Mihail Šiškin
Ocjena (2018): 4.8

Poznati autor prvi put je pokazao rusku književnost da je intelektualna proza ​​dostupna širokom krugu čitatelja u Rusiji. Svaka pojava nove knjige uvijek je događaj. "Pisac" oduševljeno je upoznao ne samo ljubitelje Šiškina, već i kritičare. Jednoglasno su se složili da je knjiga napisana veličanstvenim stilom.

Ova priča govori o dvoje ljubavnika koji jedni drugima pišu pisma. Međutim, nijedno od slova nije predodređeno za čitanje, jer su znakovi u različitim vremenskim okvirima. Za neke, zaplet može izgledati čudno. To je na prvi pogled. Prozni pisac postavlja vrlo ozbiljna duhovna pitanja. Piše tako korektno i lijepo da želi dovršiti čitanje priče do kraja i živjeti sa svojim likovima tešku sudbinu. Zbog velike potražnje i pozitivnih ocjena, roman je nagrađen "velikom knjigom" i ušao u rang najboljih.

5 Kuća u kojoj ...


Neobična zaplet
Piše: Mariam Petrosyan
Ocjena (2018): 4.8

Knjiga je objavljena ne tako davno, ali je već uspjela sudjelovati na natjecanjima i osvojiti nagradu publike. Na "Ruskoj nagradi" u nominaciji "Velika proza" osvojila je prvo mjesto. Akcija se odvija u kući na periferiji zaboravljenog grada. Ima djece s mentalnim poremećajima, djece s teškoćama u razvoju, djece koja su izgubila kontakt s vanjskim svijetom. Oni su ovdje dobri, jer nitko ne obraća pozornost na njihove poremećaje osobnosti.

Zapanjujuća priča koja snima iz prvih redaka. Nezamislive tajne i tragovi njihovih tragova. Mariam Petrosyan uspio je sve to ispričati s posebnim tajnama. Danas je knjiga postala osobito popularna. Sudjeluje u mnogim ocjenama i zauzima vodeće mjesto.


4 I lopta će se vratiti ...


Najbolja knjiga o ženskom prijateljstvu
Autor: Maria Metlitskaya
Ocjena (2018): 4.8

Nekoliko modernih proza ​​pisaca o prijateljstvu, osobito ženskim. Maria Metlitskaya jedna je od rijetkih autora koji su pokrili ovu stranu života. Stoga, njezina knjiga "I lopta će se vratiti ..." smatra se jednom od najboljih. Ovo je priča o ženama koje su, unatoč svemu, tijekom svoga života nosile svoje prijateljstvo. Tako različit od izvana, ali tako blizu iznutra.

Čitatelji ovu knjigu posebno preporučuju mladima. Možda će spasiti nekoga od nepromišljenih postupaka. Korisno je čitati i one koji se suočavaju s velikim problemima u životu. To je sve. Njegova radnja je poznata svakoj djevojci ili ženi. Ovdje i odvajanje, i izdaja, i sreća, i rođenje djece, i gubitak voljenih. Glavna istina koju autor želi prenijeti - iza crne pruge uvijek dolazi bijela. Evo što piše na kraju: "... i svatko će dobiti svoje dijelove sreće, sreće, radosti i nade."

3 avijatičar


Najprodavanija knjiga
Autor: Evgeny Vodolazkin
Ocjena (2018): 4.9

Jevgenij Vodolazkin poznat je ne samo u modernoj Rusiji, već iu inozemstvu. Nakon objavljivanja, njegove knjige odmah postaju prodajni hitovi. Pojavivši se 2016., Aviator je postao toliko popularan da je za nekoliko mjeseci nakon objavljivanja okupio mnoštvo obožavatelja. Glavni lik, probudivši se u bolnici, s užasom shvaća da se ništa ne sjeća. U njegovoj glavi postoje samo fragmenti sjećanja koje on počinje pisati.

Aviator nije profesija, to je slika osobe koja gleda dolje na život, razmišlja o vječnim pitanjima, donosi neočekivane zaključke. O knjizi ima više pozitivnih recenzija. Neki od njih bilježe sporost pripovijedanja kao prednosti, drugi - osobito poštovan opis Petrograda, treći su upoznati s mislima i osjećajima koje je autor dotaknuo. The Aviator, iako pisan u stilu povijesne fikcije, nema pretjeranu maštu. Naprotiv, prožeta je etičkim dilemama i najdubljim unutarnjim svijetom.

2 skica


Najbolji fantastičan zaplet
Autor: Sergej Lukjanenko
Ocjena (2018): 4.9

Sergej Lukjanenko čitateljima je poznat kao darovit pisac fikcija. Međutim, ovaj put se potpuno pokazao s druge strane i djelovao kao psiholog. "Skica" postala je njegova posjetnica. Glavni se lik vraća kući kao da se ništa nije dogodilo, ali nitko ga neće prepoznati: ni djevojka, ni pas, ni roditelji. Čak i njegovo uobičajeno mjesto zauzima stranac.

Ćiril je histeričan, ali u tom trenutku pade mu pismo u ruke koje ukazuju na daljnje postupke. On razumije što je između dva života. Međutim, jedan nije lakši od drugog. Problemi se nagomilavaju poput snježne grude, ispreplićući ne samo životne cikluse, nego i cijeli svijet. Kako razumjeti što se dogodilo? Kako otkriti kugle laži i poroka? Gdje je istina i gdje je laž? U tome i razumjeti glavnog lika. Čitatelji preporučuju “The Draft” svakome tko voli izvanredne i fascinantne priče.

1 Dyxless. Priča o nestvarnom čovjeku


Najbolja knjiga o zlu modernog društva
Autor: Sergey Minaev
Ocjena (2018): 5.0

Jedno od najboljih djela moderne proze je knjiga "Dyxless". Nedavno objavljen, izazvao je pravi osjećaj u ruskoj književnosti. Ovo je priča o manama i manama našeg društva, osobito mladih. Stoga je brzo stekao popularnost i pažnju čitatelja, bez obzira na dob. Sergej Minaev prvi je pisac proze koji ističe problem pseudo-kulture, takozvanog glamura koji se razvija od 2000. godine.

Knjiga opisuje priču o uspješnom mladiću koji ne poznaje novčanice i spaljuje svoj život "onako kako može". Tijekom vremena, zbog nedostatka zadovoljstva, interes za lijepim životom počinje nestajati, a on razmišlja o svom dubokom značenju. Autor postavlja problem mjesta čovjeka u društvu, njegovog stava. Roman je toliko zainteresiran za suvremene čitatelje koji su prodali više od 1.000.000 primjeraka.


Popularno glasovanje - koja knjiga moderne ruske proze mislite da je najbolja?
Mi glasamo!
Ukupno glasova: 61
Upozorenje! Gore navedene informacije služe samo u informativne svrhe i nisu vodič za kupnju. Za bilo koji savjet treba kontaktirati stručnjake!

Dodajte komentar

  • bowtieosmijehsmijanjerumeniloSmileyopuštenzlobno se smješkati
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyeszajapurenolakšanzadovoljanosmijeh
   migstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesCERENJEljubakanjestuck_out_tonguespavanje
   zabrinutnamrštenanamučenopen_mouthgrimasezbunjentiha
   bezizražajanUnamusedsweat_smileznojdisappointed_relievedumoranzamišljen
   razočaranzbunjenstrašljivcold_sweatustrajatikrikjecanje
   radostzačuđenvrištatitired_faceljutbijestrijumf
   pospanmljacmaskanaočale za suncedizzy_facevragolansmiling_imp
   neutral_faceno_mouthnevin

ocjene

Kako odabrati

recenzije