10 savjeta o odabiru e-knjige


Danas se tiskane knjige postupno smanjuju, ustupajući mjesto funkcionalnijim, mobilnim i jednostavnim čitačima knjiga. Nakon savjetovanja sa stručnjacima i upoznavanja mišljenja korisnika pripremili smo za vas 10 praktičnih savjeta o odabiru e-knjige.


prikaz

Odaberite: LCD ili E-ink?

Prva i najvažnija stvar na koju morate obratiti pažnju pri kupnji e-knjige je ekran. Karakteriziraju ga dva parametra: veličina (dijagonala) i tip prikaza. Izbor je ograničen: LCD ili E-lnk zaslon. Da vidimo kako se razlikuju.

LCD zaslon. Riječ je o LCD zaslonima u boji i crno-bijelim bojama koje ste ikada vidjeli u bilo kojem drugom gadgetu: pametnom telefonu, tabletu, prijenosnom računalu. Obično "čitači" s LSD-ekranom imaju napredne funkcije (na primjer, mogu se dodatno koristiti kao audio player). Ispada, nešto kao tradicionalna i ekonomična tableta.

Ezaslon s tintom Najbolji izbor ako je udobnost i sigurnost za oči prioritet. E-tintne ploče su elektronske tinte koje su po karakteristikama slične standardnim tiskanim knjigama. Ne trebaju mnogo energije za prikaz teksta i slika, tako da će punjenje trajati 2-3 tjedna ili čak i više. Kut gledanja na zaslonu E-tinte je 180okokoji vam omogućuje da pročitate knjigu u isto vrijeme za dvije osobe.

Što se tiče veličine "čitača", model s ekranom od 8 inča ili više bit će prikladan za gledanje crteža, grafikona, dijagrama i druge tehničke dokumentacije. Za normalnu svakodnevnu upotrebu, uključujući i školu, odaberite kompaktne čitače, čija dijagonala ne prelazi 6 inča.


„Punjenje”

Što bi trebalo biti „unutar“ e-knjige?

platforma, Većina e-knjiga radi na operativnom sustavu Android, tako da su u smislu njihovih funkcija i mogućnosti blizu tradicionalnih tableta. U "čitateljima" lakše i jeftinije izgrađeno je vlastito upravljanje, značajan nedostatak koji je ograničenje broja instaliranih aplikacija.

formati, Moderni čitatelji podržavaju mnoge formate, čak i standardni modeli prepoznaju najmanje 13-15 vrsta knjiga. To je dovoljno za čitanje, ali i za rad u uredu.

Prije kupnje provjerite može li "čitač" raditi u sljedećim formatima:

 • ePub,
 • DOC,
 • FB2,
 • HTML,
 • PDF,
 • docx,
 • RTF,
 • TXT.

Ako su vam grafike (slike, grafikoni, itd.) Važne, e-knjiga treba podržavati dodatne formate: JPEG, PNG, BMP ili TIFF. Što više vrsta datoteka prepoznaje čitač, to će biti veći trošak.

Kapacitet memorije

Koliko je memorije potrebno za čitanje knjiga?

Sve je ovdje mnogo jednostavnije nego s drugim parametrima e-knjiga. Većina čitatelja ima relativno malu količinu memorije: od 2 do 4 GB. Neki modeli mogu prepoznati vanjske pogone, drugi ne.

Ako koristite "čitač" isključivo za preuzimanje i spremanje knjiga, onda čak i za 2 GB možete preuzeti više od 500 slika s glazbom i slikama. Razumijete, čitate - nemojte ponovno čitati.

zaključak: mogućnost podržavanja SD i microSD memorijskih kartica čini e-knjigu skupljom za 10-15%, ali ti troškovi će biti beskorisni, jer će vam 2 GB volumena zasigurno biti dovoljno čak i uz stalnu upotrebu.

Dodatne značajke

Koje korisne značajke možete pronaći u čitateljima?

Ovaj savjet je samo za one koji žele izabrati ne samo e-knjigu, već i višenamjenski uređaj s dodatnim funkcijama.

Prema korisnicima, među najvažnijim osobinama čitatelja:

Glazba. Vrlo važna značajka koja vam omogućuje učenje stranih jezika, slušanje audioknjiga i uključivanje omiljenih pjesama. U "čitatelje" ugrađeni su samo jednostavni igrači s minimalnim postavkama. Ne očekujte preveliku kvalitetu reprodukcije, samo neki modeli mogu reproducirati audiofile FLAC. Prije kupnje obavezno poslušajte glasnoću i kvalitetu zvuka.

Prethodno instalirani rječnici. Opet, korisna značajka, ali ne za svakoga. Ako učite strane jezike ili želite čitati knjige u izvorniku, bit će vam korisno. Samo jedan pokazivač na nerazumljivoj riječi, možete vidjeti njegov prijevod ili vrijednost. Proizvođači skrbi obično izrađuju veliki broj rječnika, dok je cijena uređaja gotovo nepromijenjena.

Igre i videozapisi. Ako želite gledati filmove ili TV emisije, igrati virtualne igračke i koristiti moderne aplikacije, provjerite podržava li odabrane e-knjige te funkcije. Naravno, ne možete računati na videozapise visoke kvalitete i preuzimanje najnovijih verzija omiljenih igara.

Ostale dodatne značajke, čija će prisutnost učiniti klasični čitač funkcionalnijim uređajem: snimač glasa, svjetiljku, tajmer, budilicu itd.

Prijenos podataka

Trebam li Wi-Fi i ugrađeni preglednik?

Prisutnost Wi-Fi modula vrlo je važan parametar e-knjige, sudeći prema povratnim informacijama korisnika. Uz to, možete spremiti nove datoteke, ažurirati bazu radova i preuzeti druge zanimljive aplikacije na svoj uređaj.

Dostupnost Wi-Fi veze utječe na cijenu čitača, ali ne preporučujemo uštedu na ovoj značajki. U njegovom odsustvu, bit će potrebno ograničiti klasičnu metodu - kopiranje datoteka kablom.

Još jedna stvar - ugrađeni preglednik. Međutim, to su vjerojatniji trikovi proizvođača koji utječu na cijenu čitatelja od korisne aplikacije. Ako imate pristup Wi-Fi-u, možete ga preuzeti i instalirati sami, bez preplate za već ugrađenu opciju. Opet, preglednik obično nije potreban ako planirate koristiti e-knjigu samo za namjeravanu svrhu.

zaključak: Potreban je Wi-Fi modul, nema ugrađenog preglednika.


upravljanje

Koja je vrsta kontrole prikladnija?

Za upravljanje radom u većini modernih "čitatelja" koriste se kontrole dodirom. Ta je značajka osobito korisna kod pomicanja dugih datoteka i velikog broja slika. Imajte na umu da se zaslon osjetljiv na dodir uvijek duplira pomoću gumba na ploči uređaja, tako da možete koristiti slične radnje.

Obratite pozornost! Za mnoge korisnike zaslon je vrlo važan: automatiziran ili ručni. Ova opcija je neophodna ako imate naviku čitanja omiljenog djela dok ležite na kauču ili krevetu.

Druga mogućnost upravljanja je puna QWERTY tipkovnica. Omogućuje vam brzo traženje informacija u tekstu, aktiviranje ugrađenog preglednika (ako je dostupan) ili jednostavno korištenje rječnika. Tipkanje znakova s ​​virtualne tipkovnice je dugo i teško, posebno za učenike i studente koji su zainteresirani za brzinu.

Kapacitet baterije

Koliko će trajati zaduženje e-knjige?

Trajanje e-knjige bez ponovnog punjenja ovisi o kapacitetu baterije. Zapamtite, što je više ovaj parametar, rjeđe ćete morati puniti "čitač" i prekinuti korištenje uređaja.

Ako planirate uzeti e-knjigu sa sobom na put, kapacitet baterije bi trebao biti najmanje 2.800 mA / h. Za kućnu uporabu, kao i za učenike i učenike, dovoljno je oko 900 mA / h.

Izvor napajanja nalazi se unutar e-knjige i praktički se ne razlikuje od onih instaliranih u mobilnim telefonima i tabletima.Za potpuno punjenje uređaja, potrebno je oko 2-4 sata.

Stručnjaci napominju da što su dodatne opcije dostupne u čitaču (Wi-Fi, audio player, svjetla itd.), Brže će se isprazniti. Za punjenje se u pravilu koristi standardni microUSB port, tako da ne bi trebalo biti nikakvih poteškoća.

Materijal tijela

Plastični VS metal

Puno e-knjiga predstavljenih danas u prodaji, od plastike. Pronalaženje uređaja u metalnom kućištu je vrlo teško, nalaze se samo u nekim stranim proizvođačima.

Čak i ako pronađete e-knjige izrađene od metala, onda obratite pozornost na njihovu težinu. Ako plastični modeli teže oko 300 g (svestrana i najpogodnija opcija), onda će metalni kovčeg biti mnogo teži.

Odabir za sebe "čitatelja", obratite pozornost na e-knjige s soft-touch premazom. Ona pruža dodatnu zaštitu uređaja od klizanja na različitim površinama (metal, plastika, kamen).

Trošak od

Mogu li kupiti "čitač" za 1500 rubalja?

Jedan od ključnih trenutaka pri kupnji nove e-knjige je njegov trošak. Danas, maksimalna cijena uređaja doseže 20.000 rubalja i više, ali to se tiče ograničene serije vrhunskih modela "čitatelja" ili gadgeta s velikom dijagonalom koja se koristi u radu profesionalaca.

Za prosječnog korisnika: školarca, studenta, uredskog posla ili jednostavnog ljubavnika za knjigu, trošak će biti znatno skromniji: od 5.000 do 10.000 rubalja za modele s Wi-Fi modulom, pozadinskim osvjetljenjem i prostranom baterijom.

Manje poznati proizvođači nude e-knjige s ograničenim brojem značajki i funkcija. Takvi čitatelji bez glazbe, interneta i igara će vas koštati manje, njihov trošak varira od 1.500 do 4.000 rubalja.

proizvođač

Koje marke nude kvalitetne "čitatelje"?

Danas, e-knjige nude veliki broj brandova, ali imajte na umu da većina njih naručuje proizvodnju proizvoda u Kini, ne obraćajući pozornost na razvoj i ažuriranje softvera.

Kupujete "čitaonice" sumnjive proizvodnje, ali po niskoj cijeni (što je možda jedina prednost), riskirate dobivanje ne samo gadgeta niske kvalitete, nego i ne-Russified uređaja.

Proučili smo korisničke preglede i stručno mišljenje kako bismo vam pripremili izbor proizvođača koji obraćaju pozornost na kvalitetu montaže elektroničkih knjiga i ažuriranja softvera:

 • Amazon,
 • lenovo,
 • Barnes & Noble,
 • Kobo,
 • torbice,
 • Onyx BOOX,
 • Samsung.

To je sve, sada ne samo da možete sami odabrati e-knjigu, nego i pomoći svojim prijateljima!

Povezane publikacije


Dodajte komentar

  • bowtieosmijehsmijanjerumeniloSmileyopuštenzlobno se smješkati
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyeszajapurenolakšanzadovoljanosmijeh
   migstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesCERENJEljubakanjestuck_out_tonguespavanje
   zabrinutnamrštenanamučenopen_mouthgrimasezbunjentiha
   bezizražajanUnamusedsweat_smileznojdisappointed_relievedumoranzamišljen
   razočaranzbunjenstrašljivcold_sweatustrajatikrikjecanje
   radostzačuđenvrištatitired_faceljutbijestrijumf
   pospanmljacmaskanaočale za suncedizzy_facevragolansmiling_imp
   neutral_faceno_mouthnevin

ocjene

Kako odabrati

recenzije