10 savjeta o odabiru WC školjke


Unatoč činjenici da toalet nema složene tehničke karakteristike i vrlo je jednostavan za korištenje, njegov izbor uvijek je povezan s nekim poteškoćama. One su posljedica konstrukcijskih značajki proizvoda, vrste spremnika, sustava vodoopskrbe i drugih čimbenika. Pripremili smo za vas 10 savjeta o tome kako odabrati WC u vašem domu ili stanu.

Popularno glasovanje - koji brand nudi najbolje toalete za dom?
Mi glasamo!
Ukupno glasova: 9

dizajn

Koje značajke dizajna treba uzeti u obzir?

Prva stvar na koju treba obratiti pozornost pri odabiru WC školjke je njezin dizajn. Od toga ovise značajke ugradnje proizvoda i njegova daljnja uporaba.

Vrste wc školjki:

kat

Oni su pričvršćeni za pod, ne zahtijevaju profesionalnu ugradnju, tako da se instalacijom može upravljati čak i kod kuće. Podni proizvodi imaju standardni dizajn, tako skladno uklapaju u apsolutno svaki interijer. Nedostaci: zahtijevaju puno prostora, nezgodno za njegu.

nastavak

Njihova značajka je cisterna ugrađena u zid, dok se sama wc nalazi s vanjske strane. Prednosti: visoka pouzdanost, ušteda slobodnog prostora, lakoća održavanja. Izvrstan izbor za one koji ne vole izgled WC-a.

Suspendirane (instalacije za WC)

Oni su pričvršćeni na betonski ili zidani zid, dok se sustav pričvršćivanja (instalacija) nalazi iza lažnog zida i zatvoren je od znatiželjnih očiju. Za ugradnju suspenzijskog proizvoda koristi se jedan od načina pričvršćivanja: blok ili okvir, dok se druga opcija smatra pouzdanijom. Prednosti WC-instalacije: elegantan izgled, skriveni spremnik, sposobnost izdržati do 400 kg.

S certifikatom

Ako je prostor za ugradnju toaleta ograničen, najbolje bi bilo kupiti model s testom. Njegova prednost je funkcionalnost, jer istovremeno kombinira funkcije bidea i WC školjke.

zaključak: ako toaletni prostor dopušta, preporučujemo da se zaustavi odabir na suvremenom modelu. To je skuplje od drugih WC školjke i zahtijeva profesionalnu ugradnju, ali mnogo jednostavnije i praktičnije za korištenje.


Oblik zdjele

Kažemo kako odabrati WC bez prskanja.

Iz odabrane zdjele ovisi vjerojatnost prskanja vode preko strane WC školjke, učinkovitost odvoda, kao i složenost njege. vrsta:

S policom (u obliku posuđa)

Ako jedina stvar koju želite od zdjele je isušivanje vode bez prskanja, onda je ovo odlična opcija. Imajte na umu da se modeli s policom ne peru dobro, pa se zagađenje postupno nakuplja na zidovima i pojavljuju se tragovi hrđe. Međutim, oni u potpunosti sprječavaju prskanje i imaju nisku cijenu.

Sa nagibom (vizir)

Najbolji izbor za one koji su zabrinuti zbog stranih mirisa. Posuda za vizir ima nagib, koji se nalazi na prednjem ili stražnjem zidu (izbor ovisi o vašim željama). Ne jamči nikakvo prskanje i dobro čišćenje. Posude vizira savršeno maskiraju mirise, osiguravajući svježinu u toaletnoj sobi.

S lijevkom

Ovaj oblik kombinira glavne prednosti gore navedenih zdjela: ekonomičnu potrošnju vode, izvrsno pranje zidova, maskiranje mirisa. Jedini nedostatak su prskanja koja neke tvrtke uspješno eliminiraju instaliranjem sustava Anti-Splash.

zaključak: Najbolji izbor su posude u obliku lijevka. Međutim, prije kupnje, pobrinite se da je WC koji vam se sviđa opremljen sustavom “Anti-Splash” koji smanjuje dubinu vode i osigurava da nema prskanja.

Opskrba vodom

Razmotrite načine opskrbe vodom

Načini opskrbe vodom - jedan od glavnih kriterija za odabir WC školjke. Bočni sustav je jednostavan i pouzdan, dok je vjerojatnost curenja minimizirana. Donja metoda opskrbe vodom odabrana je za gotovo potpunu odsutnost buke.

zaključak: svaki sustav ima svoje prednosti, pa odlučite sami: što je za vas važnije?

Spuštanje vode

Koji sustav spuštanja vode odabrati?

Kvaliteta ili jednostavnost korištenja toaleta ne ovisi o odabranom sustavu odvodnje vode. Jedino što treba voditi je kanalizacijski sustav u vašoj kući ili stanu.

Vrste sustava koji ispuštaju vodu:

prednapon

Njihova osobitost je da se pražnjenje izvodi pod kutom. Proizvođači nude modele s kosim ili horizontalnim izdanjem. Odabir druge opcije, biti spremni za potrebu za obavljanje komplicirano raditi na instalaciji WC školjke: morat ćete instalirati valovitu cijev. Kosi drenaža, u pravilu, opremljena je u kućama stare zgrade.

vertikala

S ovom vrstom protoka sva voda ide ispod poda. Okomito oslobađanje obično se nalazi u Staljinovim visokim zgradama.

vodoravan

Njegova značajka je povlačenje vode u zid. Ovaj odvod nalazi se u većini novih toaleta i smješta u gotovo sve moderne domove.

zaključak: Izbor vrste spuštanja ovisi o karakteristikama vaše kanalizacije, stoga ih svakako pročitajte prije odlaska u trgovinu.

Vrsta odvoda

Odvod: ravan ili kružni?

Proizvođači nude toalete s ravnim i kružnim odvodom. Razina potrošnje vode ovisi o odabranom sustavu i, kao rezultat, o broju u računu vodovoda.

S izravnim odvodom, voda teče kroz stražnju stjenku WC školjke u snažnom potoku. Takav sustav je jednostavan za uporabu i osigurava uklanjanje svih kontaminanata. Nedostaci: u cijelosti ne pere cijelu zdjelu, troši mnogo vode, s vremenom se na zidovima stvaraju tragovi hrđe.

U slučaju kružnog odvoda, proizvod se pere oko cijelog perimetra, a potoci mogu imati različite smjerove: kaskadni (statički) ili kutni. Odabirom druge opcije, možete smanjiti njegu WC-a, jer ovaj odvod stvara lijevak za vodu koji lako ispire prljavštinu.

zaključak: najbolji izbor - toalet s kružnim spuštanjem. Međutim, imajte na umu da ako je voda preteška, kanali kroz koje teče često će biti začepljeni.


oprema

Kontrola s jednim ili dva gumba?

Sljedeća stvar koju trebate odlučiti je vrsta odvodnog sustava. Preporučujemo da obratite pozornost na dizajn: što je jednostavniji, to je praktičniji za korištenje. Prije kupnje važno je provjeriti jesu li svi dijelovi sustava komercijalno dostupni i ako ne uspiju, neće biti problema s pretraživanjem.

Vrste upravljanja:

 • Jedan gumb. Kada kliknete na nju, sva voda u njoj se izlije iz vodokotlića. Najčešća opcija;
 • Dvostruki gumb. Kada se pritisne, troši se samo 50% vode iz spremnika. Najekonomičnija opcija;
 • "Stop Mode". Kada ponovno pritisnete tipku, odvod se zaustavlja, izvrsno rješenje koje vam omogućuje podešavanje protoka vode.
 • Touchpad. Dodirivanje tipke kada je prisutno nije potrebno, dovoljno je da držite ruku na prekidaču kako biste započeli spuštanje vode.
Obratite pozornost! Dobro poznati štapni sustav s ručkom praktički se ne nalazi u modernim WC školjkama.

zaključak: ako vaše financijske mogućnosti dopuštaju, onda zaustavite izbor na dodirnoj kontroli, prepoznat kao najudobniji i higijenski.

materijal

Koji materijal odabrati toalet?

Za proizvodnju toaleta korišteni su razni materijali. Prilikom odabira preporučujemo da se usredotočite samo na veličinu dodijeljenog proračuna i vlastite preferencije.

Osnovni materijali:

keramika

WC školjke izrađene od njega su niske cijene, pa su prikladne za kupce čiji je proračun ograničen na mali iznos. Jedini nedostatak je visoka poroznost, zbog koje je briga o proizvodu znatno komplicirana. Pros: trajnost, impresivan izbor modela u dizajnu i boji, otpornost na vlagu.

porculan

Jedan od najjačih i najtrajnijih materijala. Poštujući jednostavna pravila rada, možete ostati sigurni da će porculanski toalet služiti 50 godina pa i više. Ovaj materijal ne upija vodu, pa se na zidovima i pokrovu ne stvaraju zarđale trake i tragovi.

Nehrđajući čelik

Koristi se za proizvodnju wc školjki, koje se zatim postavljaju na javnim mjestima. Njihova posebnost je visoka čvrstoća, pa čak i kod redovitih opterećenja zadržavaju svoja izvorna svojstva.

Lijevano željezo

Iz njega su napravljene vrlo jeftine wc školjke s neudobnim sjedalima. Ako vas trgovina uvjerava da je lijevano željezo prekriveno specijalnom emajlom i stoga se ne razlikuje od prethodnih modela, nemojte vjerovati. Emajlirani sloj se brzo raspada i uopće ne ispunjava navedene funkcije.

zaključak: Najizdržljivija i najprikladnija opcija je porculanski toalet, ali ako je vaš proračun ograničen, onda prestanite s izborom na faience proizvodima. Oni su predstavljeni u vladarima većine proizvođača i gotovo se ne razlikuju po izgledu od onih od porculana.

spremnik

Odredite vrstu spremnika

Spremnici se, u pravilu, prodaju zasebno, ali se u dizajnu podudaraju s WC-om unutar serije od jednog proizvođača. Postoje sljedeće vrste:

 • lokoti,
 • udubljenjem,
 • strop.

Volumen spremnika varira od 4 do 6 litara. Ako su zahodi opremljeni s dvostrukim odvodom, mogu se pojaviti različite kombinacije: 2 i 4 litre, 4 i 6 litara, itd. Što su ti pokazatelji veći, to je veća potrošnja vode. Što se tiče oblika spremnika, preporučujemo odabir najjednostavnijih izvedbi. Oni su izdržljiviji, a nastali kvarovi mogu se brzo popraviti sami, izbjegavajući nepotrebne troškove popravka.

preporuke

Korisni savjeti o odabiru WC školjke

Dizajn toaletne školjke je važan čimbenik u njegovom izboru, s kojim se svaki određuje neovisno. Međutim, postoji nekoliko nijansi koje je važno razmotriti kako bi se pravilno izvršila kupnja:

 • oblik, Postoje kvadratni, pravokutni, ovalni i okrugli modeli. Preporučamo da se odlučite za zaobljene toalete, koji zauzimaju minimalno prostora i lako se čiste;
 • visina, Prije kupnje, pazite da kut između bedara i potkoljenice u sjedećem položaju bude 90oko ili manje;
 • dizalo, Ako je poklopac opremljen sustavom dizala, polako će se spuštati bez kucanja na rub školjke;
 • Mekana sjedala. Odabire se zasebno s poklopcem, ali preporučujemo da obratite pozornost na modele koje je predstavio isti proizvođač.

zaključak: Provjerite je li u zahodu odmah nakon isporuke bez odsijecanja strugotine, pukotina i drugih nedostataka.

Proizvođač i cijena

Popularne marke

Ruske tvrtke nude lijevano željezni toalet od 1.700 rubalja., Faience od 5.200 rubalja., Porculan od 20.000 rubalja. i iznad. Proizvodi predstavljeni u vladarima stranih proizvođača s elegantnim dizajnom i praktičnim upravljanjem koštat će mnogo puta više.

Ocjena najboljih proizvođača WC školjki:

 • Šantek,
 • IDDIS,
 • Laufen,
 • IDO,
 • Roca,
 • Jacob,
 • OSMiBT.

Vođeni našim savjetom, možete odabrati savršen toalet bez prskanja i udobno sjedalo za vaš dom ili stan!

Povezane publikacije


Dodajte komentar

  • bowtieosmijehsmijanjerumeniloSmileyopuštenzlobno se smješkati
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyeszajapurenolakšanzadovoljanosmijeh
   migstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesCERENJEljubakanjestuck_out_tonguespavanje
   zabrinutnamrštenanamučenopen_mouthgrimasezbunjentiha
   bezizražajanUnamusedsweat_smileznojdisappointed_relievedumoranzamišljen
   razočaranzbunjenstrašljivcold_sweatustrajatikrikjecanje
   radostzačuđenvrištatitired_faceljutbijestrijumf
   pospanmljacmaskanaočale za suncedizzy_facevragolansmiling_imp
   neutral_faceno_mouthnevin

ocjene

Kako odabrati

recenzije